Yönetim Kurulu Kararının Alınmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Anonim şirket yönetim kurulunun karar alırken riayet etmesi gereken hususlar, aşağıda başlıklar halinde ele alınmıştır. A- YÖNETİM KURULU’NUN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE TOPLANTI GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ TTK’da genel kurul toplantısına çağrı ve gündemin belirlenmesi hususu sıkı kurallara bağlandığı halde, yönetim kurulu toplantıları için …

Anonim Şirketlerde Tasfiye İşlemleri ve Tasfiye Memurlarının Sorumluluğu

GİRİŞ Anonim şirketlerin sona ermesinin bazı sonuçları vardır. Sona erme iflastan mahkeme kararından ileri gelmişse yönetim kurulunun durumun, ticaret sicili tescil ile ilan edilmesi gerekir. Bazı durumlarda şirketin amacı gerçekleşmiş olabilir veya şirket işlevsiz kalmış olabilir, ortaklar arasında anlaşmazlıklar doğabilir tüm bu nedenlerden dola…

Seçilmiş Özelgeler

Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma sağlıyor. Aynı nitelikli özelgeler sadece özelgenin verildiği değil bütün mükellefler için aynı sonuçları doğuruyor. Bu nedenle özelgeler oldukça önemli ve izlenmesi gereken kaynaklar. Gelir İdaresince verilen özelgelerden seçilmiş bazılarının özetine, yorum yapmadan zaman zama…

Anonim Şirkete Ortak Olmayan Yönetim Kurulu Üyelerinin Sosyal Güvencesinin Ne Olması Gerektiğinin Açıklanması

SGK, bu konuya, mukteza veya yazılı mütalaa vererek açıklık getirmiştir. Örnek olarak; SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 25.04.2016 tarihli ve 2411616 sayılı mütalaasında özetle; “… (X) unvanlı işyerinden 4/1-a kapsamında sigortalı olarak bildirilmekte iken, adı geçenin 25.03.2016 tarihinde anılan şirketin yönetim kurulu ü…

Genç Girişimcilere Getirilen 4/b (Bağ-Kur) Prim Teşvikinin 2018/28 Sayılı SGK Genelgesi İle Açıklanan Ayrıntıları

GİRİŞ 5510 sayılı Kanun’da(1) kendi nam ve hesabına çalışan esnaflar 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olarak tanımlanmıştır. Kendi nam ve hesabına çalışan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı esnafların primi, prime esas kazanç alt ve üst sınır arasında belirlenen tutarın %34,5’i alınarak hesaplanmakta ve 2018 yılı için aylık asgari 700,17 TL prim ödeme…

Emeklilik Müracaatını Hangi Ay/Yıl İçinde Yapmak Avantajlı Olur?

I- GİRİŞ 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun(1) 55. maddesine göre emekli aylıkları, Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre açıklanan en son TÜFE değişim oranı kadar artırılır. Dolayısıyla emekli aylıklarını artıran unsur TÜFE oranıdır. 5510 sayılı Kanun…

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi

4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili olarak önemli belirleme ve düzenlemeler yapılmıştı. Söz konusu uygulamanın usul ve esasları noktasında, geride bıraktığımız günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan “İhracat Genelgesi” ile detaylı açıklamal…

Raporlu İşçinin İşten Çıkarılma Süreci ve Tazminatlar

GİRİŞ Bir işyerinde çalışırken hastalanıp sağlık raporu alan işçilere sıkça rastlanmaktadır. Sağlık raporu alan işçilerin işten çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda zaman zaman yanlış uygulamalar yapılıyor. Bu durumda olan işçiler bazen rapor aldıkları için bazen de rapor süresinin uzunluğu nedeniyle iş sözleşmesi feshedilmektedir(1). Bazı durumlar…

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi