Kıdem Tazminatı Tavan Tutarının Üzerinde Ödenmesi Mümkün Müdür?

İş sözleşmesinin bitmesi durumunda işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren tarafından işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılacaktır. Toplu iş sözleşmeleri ve hizmet akitleri ile kıde…

Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerinde Vergisel Avantajlar

KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI Kurumlar Vergisi Kanunu 5. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca; “Her türlü taşınır ve taşınmaz malların 6361 sayılı Kanun kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, kurumlar tarafından finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaların…

İlk Defa Faaliyette Bulunan ve 29 Yaşını Geçmeyen Ticari, Zirai ve Mesleki Kazanç Sahiplerinin Gelirlerine Uygulanacak Vergi İstisnası

GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASINA İLİŞKİN YASAL MEVZUAT, KİMLER YARARLANACAK VE YARARLANMA ŞARTLARI A- GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASINA İLİŞKİN YARARLANMA ŞARTLARI 1- Ticari, Zirai Veya Mesleki Faaliyeti Nedeniyle Adlarına İlk Defa Gelir Vergisi Mükellefiyeti Tesis Ettiren Mükelleflerden Olması Genç girişimcilere kazanç istisnasından,…

Tasfiye Sürecinin Vergisel Yönleri

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU’NDA YER ALAN DÜZENLEMELER A- TASFİYE DÖNEMİ Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre tasfiyeye giren şirketlerin vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi esas alınacaktır. Tasfiye döneminin ise tasfiyeye girilmesine ilişkin genel kurul kararının ticaret sicilinde tescil edildiği tarihte başladığı ve…

Sermaye Artırımı, Sermaye Azaltımı Ve Eş Zamanlı Sermaye Azaltımı Ve Artırımının Hukuki Ve Vergisel Boyutu

1. Giriş Genel olarak sermaye; pay sahiplerinin ortaklığa getirmeyi taahhüt ettikleri mal varlığının toplamı ve bunun nakit olarak karşılığıdır. Şirketler, iş hacminin genişletilmek istenmesi, yeni sermaye yaratma isteği, sermayenin azalması ya da yasal zorunluluklar gibi nedenlerle sermaye artırımına gidebilirler. Şirketin sermayesi esas sözleşme…

Geçerli Sebeple Fesih Sık Sık Hastalanıp Rapor Alan İşçi

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E:2017/26377, K:2018/12504, T:26.04.2018 İşçinin sık sık hastalanarak rapor alması, işçinin yetersizliği nedeniyle iş sözleşmesini geçerli sebeple fesih hakkını işverene verir. Sık sık hastalanan ve rapor alan işçinin, bu nedenle devamsızlığının işyerinde olumsuzluklara yol açacağı açık bir olgudur. DAVA : Davac…

Bağış Ve Yardımları Kurum Kazancından İndirme

Bağış ve yardımlar, Gelir Vergisi Kanununda (89’uncu maddenin birinci fıkrasının 4,5, 6, 7, 10 ve 11 numaralı bentlerinde) ve Kurumlar Vergisi Kanununda (10’uncu maddenin 1 numaralı fıkrasının c, ç, d, e ve f bentlerinde) “diğer indirimler” başlığı altında düzenlenmiştir. Sözü edilen bağış ve yardımlar, gelirin elde edilmesi…

Bağ-Kur Sürelerinin Silinmesinin Ve İhyasının Emekliliğe Yansıması

5510 sayılı kanuna göre 4b sigortalısına aylık bağlanabilmesi için; sigortalının genel sağlık sigortası primleri dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Bağkur hizmetleri ile 4a veya 4c kapsamında aylık bağlanması için yine 4b hizmetlere ait prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekme…

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi